Számítógépes vírusok fajtái sokfélék. Egy valami viszont közös bennük, veszélyt jelentenek a felhasználókra és a számítógépre. A számítógépes vírusok fajtái között vannak olyanok, amelyek megsemmisítik az adatokat. A számítógépes vírusok fajtái között olyanok is akadnak, amelyek célja a jelszavak és profilok ellopása. A számítógépes vírusok fajtái közül talán a legártalmatlanabbak azok, amik levélszemét létrehozására használják a számítógépet. Az alábbiakban röviden ismertetünk néhány vírustípust.

Trójai vírus

A számítógépes vírusok fajtái közül a leggyakoribb a trójai vírus. A trójai vírusok hasznos programnak álcázzák magukat. Például, lehetséges, hogy egy közismert program egyik változatának tűnnek. A felhasználó letölti, és elindítja ezt a trójai vírust. A trójai vírus ezt követően telepíti magát a számítógépre. A felhasználó gyakran nincs is tisztában azzal, hogy a feltelepített program kártékony. Az ilyen programokat valójában nem lehet uninstallálni. A trójai vírusok aztán különféle módszerekkel támadják a számítógépet, például jelszavakat lopnak, vagy más kártékony tevékenységet végeznek a számítógépen.

E-Mail vírusok

Az e-mail vírusok a számítógépes vírusok fajtái közül leginkább a trójai vírusokra hasonlítanak. A különbség csak abban van, hogy itt a felhasználónak nem feltétlenül kell telepítenie a kártékony programot. Az e-mail vírusok gyakran olyan csatolmányokat tartalmaznak, amik automatikusan települnek, ha a felhasználó megnézi a dokumentumot. Ezt a különféle irodai programok programhibáin és sebezhetőségein keresztül teszik meg. Az e-mailben érkezett vírus aztán a trójai vírushoz hasonlóan kifejtheti a tevékenységét. Az internet veszélyeivel korábban már foglalkoztunk.

számítógépes vírusok fajtái zsarolóvírusok

Alkalmazásvírusok

Fentebb a vírusok terjesztésének bizonyos módszereivel ismerkedtünk meg. A vírusokat viszont más módszerek alapján is lehet kategorizálni, méghozzá a működésük alapján. A számítógépes vírusok fajtái közül a múltban az alkalmazásvírusok voltak a legveszélyesebbek. Az ilyen vírusok módosítják a számítógépen található indítható állományokat (pl .exe fájlok). Amikor a felhasználók ezeket az állományokat egymás között átmásolják, a vírust is átadják egymásnak. A gyanútlan felhasználók, a biztonsági másolatok létrehozásával az ilyen vírusokat is lemásolják maguknak. Manapság már nem gyakoriak.

Boot vírusok

A Boot vírusok a számítógépes vírusok fajtái között leginkább a 90-es években voltak elterjedtek. Ezek a vírusok megfertőzik a merevlemezek, pendrájvok, floppyk boot szektorait. A boot vírus az operációsrendszer indítása előtt indul el. Amennyiben a felhasználó egy pendrájvot helyez a számítógépébe, a vírus megfertőzi a pendrájv boot szektorát is. Ha egy másik felhasználó bent felejti a számítógépében ezt a pendrájvot bekapcsolásnál, a vírus elterjedhet. Ez akkor fordulhat elő, ha a készülék úgy van beállítva, hogy megpróbáljon a pendrájvokról, memóriakártyákról operációs rendszert indítani a bekapcsoláskor.

vírusok számítógépre

Rootkitek

A boot vírusok helyét a rootkitek vették át. A rootkit egy olyan vírus, amely a rendszer alapállományait cseréli ki. A vírus így hagyományos módszerekkel nem fedezhető fel. A rootkit telepítése után a programok a rendszerhívásokat a rootkit által módosított hívások útján érik el. A rootkit így egyszerűen megfertőzheti az állományokat a felhasználó tudta nélkül. A rootkitek a vírusirtókat is képesek megtéveszteni, hiszen a vírusirtók is rendszerhívások útján ellenőrzik az állományokat. Ha egy rootkit már települt, nagyon nehéz védekezni ellene.

Zsarolóvírusok

A számítógépes vírusok közül a legveszélyesebbek a zsarolóvírusok. Ezek olyan fajtái a számítógépes vírusoknak, amelyek titkosítják a számítógépen lévő állományokat. A zsarolóvírusok váltságdíj kifizetése után állítják vissza az eredeti állományokat. Ez könnyű pénzkereseti módszer a bűnözőknek. Előfordulhat, hogy a zsarolóvírus a váltságdíj kifizetését követően sem állítja vissza a fájlokat. Éppen ezért nem érdemes kifizetni a váltságdíjat.

Témába vágó cikkünk: https://okosnagyi.hu/virusirto-androidra