Szókirakós online

 

Akar szókirakós online játékot bárki is játszani? Ki ne emlékezne gyerekkorára, amikor a barátaival és barátnőivel hosszú órákon át társasjátékozott? A kártyajátékok, társasjátékok, ügyességi játékok, hada, és persze a szókirakós online internetes világunk érája előtt is népszerű volt. Nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is. Mára viszont már megkopott a fénye. Ám a szókirakóst technikailag nem különösebben nagy kihívás kivitelezni.

 

Mivel ma már nem szoktam összejárni olyan emberekkel, akikkel társasozni lehetne, ezért úgy döntöttem, hogy megkeresem a szókirakós online változatát. Nem mondhatnám, hogy az elképzeléseimet különösebb siker koronázta volna, és kezdem azt hinni, hogy ennek nem is technikai okai vannak.

 

szókirakós online

Gyermekkorunk népszerű játékai: zsírozás, lego, és más kártyajátékok.

 

Felütve a különféle keresőprogramokat, találni jó néhány témába vágó weboldalt, amelyeket találomra meg is nyitottam, majd rájöttem, hogy tulajdonképpen nem is akarok ezzel játszani már. A nosztalgikus-érzés, amikor a barátaiddal vagy, és játszatok, beszélgettek, terveket szövögettek, a szókirakós online változatával már nem érhető el, és ezt már akkor éreztem, amikor megnyitottam a weboldalakat.

Ezeknek a játékoknak a népszerűségét nem pusztán a játék adja. Hanem az élmény nagy részét maga társaság és a légkör biztosítja, amelyben ezeket a játékokat játsszák. Elég nagy társasjátékos voltam gyerekkoromban, szinte mindenben a legjobb, és ezt élveztem is.

A szókirakós volt az egyik olyan játék, amiben a lányok elég jók szoktak lenni, ezért különös élvezettel játszottam ellenük. Nagyobb kihívást jelentett azoknál a játékoknál, amelyeket simán nyerni szoktam. Hogy adhatná ezt vissza egy szókirakós online változatban? Alighanem sehogyan.

Word Puzzle

Angol nyelven a szókirakós játékok word puzzle néven futnak, ám a szabályok eléggé változatosak, és nem mindegyik azonos a Magyarországon játszott változattal. A magyar változat szabályai eléggé állandóak: a betűket összekeverik, és mindenki kap egy bizonyos számú betűt (a játékot ketten, hárman, vagy négyen szokták játszani), ezt követően szavakat kell kirakni belőle. A pálya fix méretű.

A játékosok egymás után következnek (tetszőleges betű rakható le), de aki nem tud egy betűt sem lerakni, az kiesik. Akinek először elfogynak a betűi, az nyer. Sajnos nemzetközi nyelvterületen ez már inkább csak egy gyűjtőfogalom, és nem a magyar szókirakós játéknak megfelelő játékot takar.

 

 

szókirakós online

A szókirakós online keresés eredményei Androidra – egyik sem az, amivel szívesen eltöltenéd a délutánod.

Van néhány magyar nyelvre optimalizált szoftver, például a Szókereső Magyarul nevű játék, ám ez nem adhatja vissza egy érzelmekkel és vitákkal fűtött kompetitív játék hangulatát. A szókirakós online formájában életképtelennek tűnik, az offline formája viszont a mai rohanó világunkban kihalásra ítéltetett, ma már talán csak azok a gyerekek játsszák ezt a fantasztikus játékot, akik a nagyszülőknél megtalálják a szüleik régi játékait, és ott lapul közöttük ez is.

Esetleg még a tévében érdekes lenne nézni, ahogy a játékosok egymással párbajoznak egy nagyobb nyeremény megszerzése érdekében. Bár a társasjátékok reneszánszukat élik, tragédia, hogy egy olyan komoly játék, mint a szókirakós online formában-érdemben nem elérhető ma már, pedig alighanem ez a játék a sakkjátszma komolyságát és a zsírozás izgalmát vegyíti a nyers tudással és műveltséggel.

További hasznos alkalmazásokat ezekben a cikkeinkben találhatsz.