Telefon vagy tablet, esetleg laptop?

Telefon vagy tablet, esetleg laptop. Nehéz lehet a döntés melyik eszközt válasszuk, mert az áruk mellett a tudásuk is elégé eltérő, ezért most kissé körbe járjuk a témát. Melyiket miért válasszuk?

Rég óta gondolkodik egy telefon vagy tablet beszerzésén? Vagy esetleg azon is elgondolkodott már, hogy vásárolna magának egy laptopot, de a rengeteg ajánlat közül nem tudja, hogy mit válasszon. Ideje kissé mélyebben beszélni a témáról, hogy eldönthessük nekünk a felsorolt eszközök közül mi az amire nekünk igazán szükségünk lehet.

telefon vagy tablet

 

A okostelefon és a tablet alapvetően ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja a felhasználóknak azzal az eltéréssel, hogy míg az okostelefon első sorban a kommunikációról szól addig a tablet inkább az alkalmazások használatról.

Legyen ez akár egy rajz program vagy a különböző szerkesztő programok, de beszélhetünk akár a játék programokról is amik élvezhetőbbek tableten az erősebb hardware és a nagyobb kijelző miatt . De a tablet kiválóan alkalmas film nézésre is a méretei miatt. Természetesen ez az eszköz is alkalmas a kommunikációra. Létezik tabletből is sim kártyával felszerelhető, amit aztán akár telefonálásra is használhatunk. Az más kérdés, hogy erre kevésbé alkalmas.

 

Az okostelefon sok mindenben hasonlít a tabletre de vannak igazán komoly eltérések is. Az első és legszembetűnőbb eltérés a méret. A mobilt könnyebb magunkkal vinni akár hová. Ezen kívül, ami még a mobil mellett szól az a kamera. A mai okostelefonok álltalában 13, de van, ami akár 20 megapixeles kamerával vannak szerelve. Ezekkel már annyira profi képek készíthetők, hogy mindenki dicsérni fogja a fotós tehetségünk. Ráadásul ezek a kamerák rengeteg extrával kényeztetik a felhasználót.

Utólag minden féle extra effekttel feldobhatjuk az elkészült képeinket. De akár használhatjuk zenehallgatásra is amire szintén kényelmesebb a tablettel szemben. Bár itt azért felhívnám a vájt fülűek figyelmét arra, hogy gyári headsetek nem szólnak álltalában túl szépen, úgy hogy ha zenehallgatásra szeretnénk használni mindenképp, javaslok egy jobb fülhallgató beszerzését.

telefon vagy tablet

 

A végére hagytam a legsokrétűbb eszközt, a laptopot. A laptop magyarul hordozható számítógép annak minden pozitív tulajdonságával együtt. Ezt az eszközt tudjuk a legtöbb feladatra használni. Internetezésre, böngészésre ugyan úgy alkalmas, mint a tablet és telefon viszont nagy előnye egy eszközzel több feladatott tudunk egystelefon vagy tabletzerre végre hajtani. Netezünk, miközben a háttérben szól a zene vagy filmet nézünk, miközben szöveget szerkesztünk.

A felhasználási lehetőség szinte határtalan. Komoly hátránya a mobil eszközökkel szemben, hogy kevésbé kompakt. De kárpótolnak az extra szolgálatásai.

S hogy melyiket válasszuk? Telefon vagy tablet, esetleg laptop? A döntést annak fényében kell meghoznunk mire is szeretnénk használni az eszközt elsősorban. Ha sokat társalgunk ismerőseinkkel telefonon és csak mellesleg facebookoznánk kicsit akkor az okostelefont válasszuk. Ha csak alkalmi netezök és filmnézők vagyunk, esetleg néha kikapcsolódásként játszanának akkor a tablet a jó választás.

Viszont, ha igazán kíváncsi természet vagyunk, aki él hal a tech kütyükért és folyton a neten lóg és minden újdonságot kipróbálna akkor a laptopot javaslom. Felhívnám a figyelmet, hogy a felsorolt eszközök közül a laptop igényel némi hozzáértést ennek fényében válasszuk azt. Kezdő eszköznek nem minden esetben megfelelő.