Sokat halljuk a különböző média felületeken emlegetni a legnépszerűbb közösségi oldalt, a facebookot. Na de mire is jó és miért is kell ez nekünk? Erre keressük a választ. Hogy is mükődik egy új facebook létrehozása?

új facebook létrehozásaHogy mire való a facebook? Nos, erre nehéz lenne röviden válaszolni. Első sorban hír olvasásra, képeket, videókat oszthatunk meg ismerőseinkkel, de már nem csak az ismerősökkel, hanem a velünk közös érdeklődésű emberekkel is tarthatjuk itt a kapcsolatot. Csoportokba tömörülve Megoszthatjuk a közös hobbikhoz tartozó videókat, képeket, dalokat. De természetesen nem csak szórakozásra való a facebook.

Léteznek érdekvédelmi, segítő csoportok is amik információval tudnak nekünk szolgálni. Létre is hozhatunk ilyen csoportokat ahova aztán csatlakoznak az emberek. De üzletekről is szerezhetünk információkat ezzel tájékozódva mennyire megbízható.  No de kezdjük is el az új facebook létrehozása folyamatát 🙂

Ehhez először is szükség lesz egy emailcímre. Ennek elkészítésit egy másik cikkben tárgyaljuk. Ha megvan az email keressük fel a www.facebook.com-ot. Ahol meg kell adnunk az email címünk, a nevünk és egy tetszőleges jelszót. Erről már van egy cikkünk. Ha ezeket megadtuk már kezdhetjük is. Amire fontos minden esetben oda figyelni az a jelszó. Mindig tartalmazzon több féle karaktert. No de mit értünk több féle karakter alatt? A kis, nagy betűket, számokat és azokat a karaktereket, amik shift-el,ctrl-al vagy alt-al hozhatok elő. Ezek megjegyzése nem mindig lesz a legkönnyebb, de érdemes megjegyezni, mert általánosságban elmondható minél több az ismerősünk annál nagyobb veszélynek van kitéve a profilunk.

 

új facebook létrehozása

Az első dolgunk az lesz hogy feltöltjük az adatainkat. Nem kötelező mindent megadni, de érdemes például a születésnapot beállítani, hogy az ismerőseink ne felejtsenek minket felköszönteni. Ezen kívül érdemes beállítani korábbi iskoláinkat és munkahelyeinket is, mert ezek alapján fog ajánlani nekünk a rendszer új ismerősöket, akik közt jó eséllyel lesz olyan ember akit nagyon rég láttunk. Ami szintén fontos, hogy olyan profil képet állítsunk be magunkról amin jól fel ismerhetőek vagyunk.

Ezzel el is készült a facebook profilunk. Néhány  dolog amire érdemes figyelni az pedig az, hogy néha megjelölhetnek minket ismeretlen emberek esetleg külföldről. Minden esetben győződjünk meg róla, hogy nem ismerjük és utasítsuk vissza mert ezek általában vírust terjesztenek ami később akár a számítógépünk vagy okos telefonunk tönkremeneteléhez is vezethet.

Érdemes azzal kezdeni, hogy az interneten sűrűn látogatott oldalainkra rá keresünk a facebookon.

Ezt a nyitólapunk legfelső sávjában tudjuk megtenni. Miután likeoltuk megfog jelenni a hírfolyamunkban az oldal minden frissítése. (Szerk. 2019 : A like-olt oldalak nem minden frissítése fog megjelenni a hírfolyamunkban. Elég sok mindentől függ, hogy melyek igen és melyek nem. Általánosságban elmondható, hogy ha aktívak vagyunk egy adott oldalon akkor többet látjuk a bejegyzéseket is. )Ismerősöket pedig úgy tudunk keresni, ha a nevünk mellett lévő két kis fejre rákattintunk és azt lenyíló menü rákattintunk az ismerősök keresése opcióra. Itt megadhatjuk ismerősünk nevét, lakhelyét. De kereshetünk iskola vagy munkahely alapján is.

 

új facebook létrehozása

Új posztot úgy tudunk létrehozni, hogy oda kattintunk a mi jár a fejedben? Feliratra oda kattintva írhatunk be tetszőleges szöveg vagy rakhatunk ki képet esetleg videót. Nos ezek lennének a kezdőlépések a facebookhoz. Kezdődhet a nagy kaland. Sokszor lesz olyan élményben részünk amiben a facebook nélkül nem lenne.