USB boot segítségével a számítógép elindítható pendrájvról, külső merevlemezről, DVD-ről, vagy kártyaolvasóról. Az USB boot azokon a számítógépeken elérhető, amelyeknek a BIOS-a támogatja ezt a képességet. Ezek a számítógépek tipikusan 2002-2003 után készültek. Az ettől korábbi számítógépek nagy része ezt a képességet nem támogatja. Amennyiben a számítógéped támogatja az USB-ről való bootolást, abban az esetben korhű pendrájvot kell használni, tehát egy 2005-ben gyártott számítógép nem biztos, hogy képes lesz egy 32 GByte méretű pendrájvról elindulni.

 

usb boot pendrive

USB boot beállítása

Az USB boot a számítógép biosában állítható be. A BIOS-ba belépni általában a DEL gomb megnyomásával lehet. Bizonyos számítógépek esetén az ESC gomb, más gépeken az F1, F2, F8, vagy F10 billentyűk megnyomásával tudsz belépni a BIOS-ba. A BIOS-ba minden esetben csak a gép indulásakor lehet belépni. A gép elindítását követően megjelenő logó időtartama alatt, vagy ha ilyen nincs, akkor a megjelenő feketeség, vagy a sarokban villogó kurzor ideje alatt tudsz belépni. Ez általában a gép bekapcsolását követő első 2-3 másodperces időintervallumot takarja.

Biztonsági probléma

Az USB boot alapból le van tiltva, hogy ha a pendriveon boot vírus található, akkor az ne legyen képes elindulni. Az USB boot engedélyezése minden biosban más. Az USB eszközt mindenképpen a gép bekapcsolása előtt helyezd el a foglalatban, hogy a bootolást engedélyezhesd róla. Az USB pendrájv emulálható  merevlemezes meghajtóként, DVD-romként, vagy floppy meghajtóként is.

 

usb boot bios

Válaszd ki a lemezt

Engedélyezd az USB bootolást, és válaszd ki az USB eszközt bootolható lemezként. Az USB eszköz legyen a számítógép belső merevlemezes meghajtója fölött a listában. A módszer segítségével elindítható például az USB-s DVD meghajtóról az operációs rendszer telepítése. A módszer memóriakártyákkal is működik, de a régebbi számítógépek az újabb kártyaolvasókkal nem fognak tudni rendesen bootolni. A pendrive formázásról ebben a cikkünkben olvashatsz.

BIOS vagy EFI?

Az újabb BIOS-ok támogatják az EFI szabványú bootolást. Az EFI alapú rendszerek esetén a számítógép az USB boot engedélyezését követően fel fog dobni egy kis ablakot. Ebben az ablakban kiválasztható majd az, hogy a pendrájvon lévő rendszert akarod -e elindítani, vagy a merevlemezen lévő rendszert. Az EFI alapú rendszerek csak a legújabb rendszereken fognak zökkenőmentesen működni. Amennyiben EFI alapú rendszert szeretnél elindítani, ki kell kapcsolni a secure bootot is a BIOS-ban.

Operációs rendszer futtatása pendrájvról

Pendrájvról nem csak telepítőkészletek vagy adatmentőprogramok futtathatók, hanem teljes értékű operációs rendszerek is. Lehetséges például a Linuxot pendrájvra telepíteni. A Linux viszont finomhangolást igényel. A pendrájvokat nem folyamatos írásra tervezték, miközben egy operációs rendszer folyamatosan írni fogja a pendrájvot. Ez néhány hónap alatt tönkreteszi. Ahhoz, hogy ezt megelőzd, EXT2 rendszert telepíts a pendrájvra. Az /etc/fstab fájlban a root fájlrendszerhez hozzá kell adni a noatime kapcsolót, hogy a lemez tallózása esetén a hozzáférési időket ne írja folyamatosan rá a lemezre. Ezeket az óvintézkedéseket betartva a pendrájv jó néhány évig képes lesz bootolni a Linuxot.

Ne felejtsd el kikapcsolni

Ha már nem akarsz pendrájvról bootolni, ismét be kell menned a BIOS-ba, és ki kell kapcsolnod a technológiát. Amennyiben ezt elfelejted, boot-vírusoknak teszed ki a számítógéped. Ne kapcsold be az USB bootolást akkor, ha nincsen rá konkrétan szükséged. Az USB bootolást tipikusan csak az operációs rendszer telepítésének idejére szokás bekapcsolni. Az USB bootolás nem véletlenül van alapból kikapcsolva, hiszen biztonsági kockázatot jelent. A pendrájvok ma már olcsón beszerezhetők, pár ezer forintért vehetsz egy 16 GByteos változatot: https://edigital.hu/notebook-szamitastechnika/periferia-kiegeszito/pendrive-c460