Viber üzenetek lenyomozása akkor lehet fontos, ha online zaklatnak. A Viber egy internetes üzenetküldő platform, a Viber üzenetek lenyomozása pedig nehézkes lehet. A Viber hasonló a Discord vagy Skype rendszerhez, ezért a Viber üzenetek lenyomozása szinte lehetetlen feladat. A 800 millió felhasználóval rendelkező japán tulajdonú csevegőszolgáltatás az egyik meghatározó platform, amely lehetőséget ad hangbeszélgetésekre is. A platform használatának viszont vannak veszélyei is.

Viber és az identitás megőrzése

A Viber üzenetek lenyomozásának legnagyobb akadályozója az a tény, hogy a Viber nem tárolja a felhasználók üzeneteit. Viszont, a Viber automatikusan hozzáadja a telefonszámuk alapján a barátaidat, már amennyiben megadták a számukat. Lehetséges a szolgáltatást telefonszám nélkül is használni. Ekkor a Viber e-mail cím alapján azonosítja a többi felhasználót, ám ahhoz, hogy másokat felvegyél, az e-mail cím elegendő.

viber üzenetek lenyomozása hogyan

Viber és az e-mail cím

Hogyha valaki ismeri az e-mail címedet, akkor felvehet Viberen. Ehhez nem kell mást tennie, mint azt, hogy megadja az e-mail címedet, és felvesz a szolgáltatásba. Azonban ahhoz, hogy valaki regisztráljon a Viberre, telefonra van szükség. Miután a regisztráció megtörtént, a felhasználó asztali gépről is használhatja a Vibert, tehát nem kell hozzá telefon sem.

Csak a Viber ismeri a felhasználók IP címét

Hogyha valaki jóhiszeműen regisztrál az e-mail címével, és telefonszámával a Viberre, akkor egyszerűen ki lehet deríteni a telefonszám alapján, hogy ki az. Viszont ha valaki konkrétan azzal a céllal regisztrál, hogy másokat zaklasson, nem lehet kideríteni, hogy ki az. Hiszen regisztrálhat más telefonjáról, vagy működő SIM-kártya nélküli telefonról is.

Az internet veszélyei

Az internet veszélyeivel már korábban is foglalkoztunk. Mint látható, a probléma kezel sokkal tovább ér annál, mint a Viber üzenetek lenyomozása. Az internetes zaklatás napjaink egyik divatos bűnelkövetési formája. Az unatkozó fiatalok gyakran terrorizálják egymást online, hiszen így kisebb az esélye annak, hogy az áldozat visszaüt.

Légy résen

Olvass a sorok között. Keress az elkövetőre jellemző szavakat és szófordulatokat addig, amíg nem sikerül kideríteni, hogy ki az. Ha valaki Viberen zaklat, lehetséges, hogy Facebookon, vagy más oldalakon is nyomon követ. Az egyedi kifejezések elárulják, hogy ki a zaklatód, és ezt követően az elkövetőt számon lehet kérni, vagy ha a zaklatása rendszeres, jogi útra lehet terelni a dolgot. Fontos megjegyezni, hogy a zaklatás csak akkor bűncselekmény, hogyha az rendszeres. Nem egyszer, nem kétszer fordul elő, hanem rendszeresen, hosszú időn áll fent. Ennek hiányában ugyanis nincs szó zaklatásról.

Tiltsd le a zaklatót

Más szolgáltatásokhoz hasonlóan a Viberen is le lehet tiltani a nem kívánt embereket. Ne érezd úgy, hogy okvetlenül válaszolnod kell egy zaklatónak, hanem egyszerűen letilthatod őt. Az idegenektől beérkező barátkérelmeket sem kötelező visszaigazolni. Ha úgy érzed, hogy valaki olyan keresett fel, akiről nem tudod, hogy mit akarhat, akkor egyszerűen ne igazold vissza.

A Viber elérhetősége

A Viber a Rakuten nevű japán vállalat tulajdonában van. Van Európában is kirendeltségük. Amennyiben úgy érzed, hogy valaki az életedre tör, úgy a Viber ki tudja adni a zaklató IP címét, telefonszámát, és más ismert adatait a rendőrségnek. Természetesen ezek az adatok önmagában még nem bizonyítékok. Ahhoz, hogy a rendőrség bizonyítani tudja az elkövető kilétét, meg kell találnia a szoftvert és az üzeneteket a felhasználó gépén, vagy tetten kell érnie.