Vírusirtó Androidra nem ideális. A legjobb vírusirtó Androidra az, ha nem telepítesz összevissza mindenféle hülyeséget. Sokan persze játszanak a telefonjukon, nekik talán hasznos lehet egy vírusirtó androidra is. Az Android és a Windows, Linux alapvetően különbözik egymástól abban, hogy Windowson a programok bármit módosíthatnak a gépen. Ezzel szemben egy Androidos program installáláskor szerez jogosultságok ahhoz, hogy például módosíthassa az SD kártya tartalmát.

 

vírusirtó androidra szükséges e

Így működnek a programok Androidon

Androidon a koncepció más. Androidon eleve nem nagyon képesek a programok kilépni a saját könyvtárukból. A vírusirtó androidra tulajdonképpen nem is egy ideális megoldás. A legtöbb program eleve gyanús, mert olyan jogosultságokat is kérnek, amikhez semmi közük. A legtöbb program például jogosultságot kér a telefonszámok kiolvasására. Még akkor is, ha ehhez semmi közük. A programok ezeket az adatokat elküldik egy távoli szerverre, hogy feltérképezzék a családodat. Ennek megfelelően tudnak hirdetéseket és reklámokat mutatni a családnak és az ismerősnek. Természetesen ezeket az adatokat illegális célokra is felhasználhatják.

Minden program gyanús

Gyakorlatilag szinte minden Androidos program illegálisan kotorászik a fájlrendszerben, és kér olyan jogosultságokat, amikhez nincs köze. Az újabb Androidos változatokban úgy tervezték, hogy ezeket a jogosultságokat vissza lehessen vonni. Egyelőre ezt még nem sikerült rendesen implementálni, de már folynak ilyen irányú fejlesztések is. Az Androidos szoftverek nagy része jelenleg kémkedik, még a teljesen legitim és jó célt szolgáló programok is. Minden szent keze maga felé hajlik, sajnos.

Vírusirtót a mobilra

Korábban foglalkoztunk már vírusokkal. Vírusirtó Androidra is létezik, több neves termék is van, tipikusan ugyanazok, amik PC-re is megtalálhatóak. Ilyen például az AVG (https://www.avg.com/en-gb/antivirus-for-android) vagy az ESET (https://www.eset.com/us/home/mobile-security-android/). A mobilos vírusirtó programok működése hasonló, a fájlrendszert képesek pásztázni, és az ismert vírusokat kiirtani. Ezek csak a legismertebb, és legveszélyesebb vírusok ellen hatásosak, a kisebb szereplők ellen nem érnek semmit.

 

android antivírus

Az Androidos vírusirtók teljesítménye

Fontos megjegyezni, hogy az Androidos vírusirtók csak a legnépszerűbb Androidos vírusok ellen vannak felvértezve. Mivel a telefon háttértárának mérete az asztali számítógéphez képest limitált, ezért limitált a vírus-adatbázis. A vírusokat emiatt úgy kategorizálják, hogy amelyik vírus csak PC-re jelent fenyegetést, azt nem adják hozzá a rendszerhez. A hely spórolása végett tehát a PC-re veszélyt jelentő vírusok továbbra is terjedhetnek az USB-re rádugott Androidos telefonról.

Nem biztos, hogy érdemes a vírusirtó Androidra való feltelepítése

Ha az Androidos telefonodra rendszeresen telepítesz új alkalmazásokat, akkor érdemes a vírusirtó szoftverek valamelyikét használni. Ha nem, akkor nem fogsz túl sokat nyerni rajta. A weboldalak egy része vírust fog küldeni akkor, ha azt érzékeli, hogy Androidról nyitottad meg. Amennyiben egy weboldal mindenképpen egy APK fájlt akar letöltetni veled, miközben erre semmiféle oka nincs, érdemes gyanakodni. A józan ész sokkal fontosabb, mint egy Androidos vírusirtó.

Inkább vegyél még egy telefont

Lehetséges, hogy jobb opció az, ha inkább veszel egy másik telefont. Az egyik telefont használod kommunikációra, és a fontosabb programok futtatására. A másik telefont pedig használhatod, mondjuk játékra, és dolgok telepítésére. Ekkor a fontos telefonról az adatok nem tudnak illetéktelen kezekbe jutni, hiszen nem telepítesz rá semmit. A másik telefont pedig gyári állapotúra lehet resetelni, amennyiben baj történik.

Gyári állapot visszaállítása

Amennyiben a vírusok tönkretették a rendszert, lehetőség van a gyári állapot visszaállítására. Ehhez ki kell kapcsolni a telefont, majd a hangerő le+home+bekapcsológomb egyidejű megnyomásával be lehet lépni egy speciális menübe. Itt a wipe cache+wipe data menüt választva törölni lehet MINDEN adatot a telefonról. A művelet előtt a telefon legyen feltöltve, mert el fog tartani néhány percig. A művelet során minden beállítás, adat, és fájl el fog veszni a telefonról, kivéve azok, amik SD kártyán vannak.