A Waze élő térkép az egyik legjelentősebb szoftver, amely segítségével kikerülhetőek a problémás közlekedési szituációk. Képzeljük el, hogy haladunk az autópáyán, ám egy baleset miatt hirtelen csigatempóra kell lassítani az egyik szakaszon. A Waze élő térkép segítségével ezt élőben nyomon követhetjük, és jelentéseket is tehetünk arról, ha szokatlan körülményeket tapasztalunk. Felborult egy kamion? Lezuhant a repülőgép? Lezárták a tüntetők a falut? Ezeket mind nyomon követhetjük valós időben, teljesen dinamikusan a Waze élő térkép segítségével.

 

waze elo terkep

 

Van értelme?

Nézőpont kérdése. Amennyiben valaki sokat közlekedik autópályán, sokat autózik Budapesten, vagy más forgalmas nagyvárosokban, vagy anyagi veszteség érheti, ha nem ér oda a kijelölt időpontra, igen. Amennyiben valaki a falu és a város között ingázik, esetleg csak biciklivel közlekedik, számára a jó rutin, az időjárás előrejelzés, vagy egy jó hólapát sokkal hasznosabb. A Waze élő térkép és hasonló szolgáltatások ott nyernek létjogosultságot, ahol a szituáció mértékének következtében az események nyom-követhetővé válnak a közösségi hálózatok segítségével. A Waze élő térkép tulajdonképpen egy autós Facebook. A kérdésessé vált közúti eseményeket diszlájkolhatjuk, elősegítve ezzel azt, hogy mások ne essenek be ugyanebbe a csapdába.

waze elo terkep

Ez mindenkinek előnyös, hisz egy dugó kevésbé lesz félelmetes akkor, ha nem jönnek mások feleslegesen arra.

Annak is, aki már benne áll, hisz ha kisebb a tumultus, a balesetek elkerülésének az esélye is nagyobb. Egy dugóban rekedt kamionos akár el is aludhat, és lehet, hogy mire felébred, elé állnak. Ha a bajt megosztja egy ilyen közösségi hálón, akkor viszont a forgalom kisebb lesz, így könnyebben tud majd haladni. Végül is azzal, hogy másokon segít, végső soron a saját életét is megkönnyíti.

waze elo terkep

 

A Waze élő térkép elérhető mobiltelefonos applikáció formájában.

Akár böngészőn keresztül is a https://www.waze.com/hu/livemap webcímen. A weboldalt hasonló módon kezelhetjük, mint a Google Maps-et. Tetszőleges helyszínekre nagyíthatunk, kicsinyíthetünk. A kérdéses útvonalakat piros vagy bordó vonallal jelzik. A közelben járó felhasználók profiljait pedig kicsiny autó ikonok segítségével jelzi ki az oldal. A kis forgalmú útszakaszokat zöld, vagy sárgászöld színnel jelöli az oldal. Rögtön látni, hogy merre érdemes elkerülni az esetlegesen problémás útszakaszokat.

Amennyiben az eszköz támogatja, a Waze élő térkép automatikusan igyekszik nyomon követni a jármű mozgását. Nincs szükség arra, hogy folyamatosan manuálisan kövesse le valaki az ujjával a gépjárműve helyváltoztatását (ami balesetveszélyt okozna). A waze élő térképe elérhető Android és Iphone platformokra is, ingyenes közösségi navigációt nyújtva ezzel azok számára, akik nem szeretik a problémás szituációkat vezetés közben.

Fontos megjegyezni viszont azt, hogy közvetlen balesetek ellen nem fog a program megvédeni. Amíg a felhasználók bejelentik a gondot a rendszerben, addigra több perc is letelhet. A Waze élő térkép önmagában nem fog megvédeni a katasztrófáktól, nem helyettesíthet semmilyen más eszközt, és a sofőröket sem óvja meg a közvetlen balesetektől!

Ha csak egyszerű online iránytűként használnánk az okostelefonunkat.