Wifi router beállítása során azt érjük el, hogy az internetkapcsolatot Wifin megosztjuk. Ahhoz, hogy a wifi router beállítása zökkenőmentes legyen, nem árt tisztában lenni az alapokkal. Ennek a cikknek nem célja elmagyarázni az internet protokolljainak működését, pusztán a wifi router beállítása során felmerülő problémákat mutatja be. A wifi router beállítása nem bonyolult, de érdemes néhány szabályt és alapfogalmat tisztázni, mielőtt nekiveselkedsz.

 

wifi rouer beállítása képen

 

A wifi router elhelyezése, beállítás előtt

A Wifi router beállítása előtt megfelelően kell elhelyezni azt. A wifi router hatótávolsága nem végtelen, a wifi jel otthon maximum két téglafalon képes áthatolni. A wifi routert ezért érdemes a ház középpontjába helyezni. Limitáló tényező lehet az, hogy a szolgáltató fizikailag hol helyezi el az internet eléréséhez szükséges modemet. A wifi routert ugyanis ehhez a modemhez kell csatlakoztatni. Amennyiben valakinek a hálószobájában van ez a modem, érdemes a hálószobával szemközti folyosóra installálni a routert.

A wifi router csatlakoztatása

Mielőtt a wifi router beállítása megkezdődne, fizikailag csatlakoztatni kell a routert az internethez, és be kell kapcsolni. Az internet-modemmel összeköttetést biztosító kábelt a WAN feliratú aljzatba kell dugni. Amennyiben máshová dugod ezt a kábelt, az internet-elérés nem fog működni. A router a WAN aljzatba dugott eszköz irányába fogja átirányítani a forgalmat. Ez általában más színnel van jelölve, mint a többi hálózati csatlakozó.

A wifi router beállítása, beüzemelése

A wifi router nem csak Wifi, hanem vezetékes hálózati eszközök csatlakoztatására is alkalmas. Az asztali számítógépeket, hálózati nyomtatókat és egyéb vezetékes eszközöket is rá lehet dugni. A legtöbb routeren 4 vagy 5 eszköz csatlakoztatására van lehetőség. Az UTP kábelek hossza sem végtelen, körülbelül 10-20 méter hosszan lehet sebességveszteség nélkül elvezetni a kábeleket. Ha sikeres volt a kábelek csatlakoztatása, a routeren és az eszközökön lévő adatkommunikációt jelző LED-ek villogni fognak.

 

wifi router beállítása tplink

 

A wifi jelszó beállítása

Ahhoz, hogy biztonságosan csatlakozni tudj az eszközhöz, és illetéktelenek ne férjenek hozzá a hálózatodhoz, jelszóval kell levédeni azt. Erre több módszer van. A legelterjedtebb az, hogy a router egy webszer veralkalmazást futtat, amelyen keresztül elérheted a beállítófelületet. Ez egy IP cím, vagy egy webcím beírásával érhető el. Ez a cím a router aljára van matricázva, vagy a hozzá tartozó füzetecske elején van leírva.

A legelterjedtebb a http://192.168.1.1 cím, ezt használja minden régebbi router. Ezt a címet a böngészőbe beírva beléphetünk a routerbe.

A beállítások mentése

Az eszköz konfigurációjába az alapból meghatározott felhasználónév és jelszó felhasználásával léphetünk be. A wifi jelszó ettől különböző fog. A bal oldali menüben a Wifi (Wireless) beállítások között található a jelszó (passphrase) megadásának lehetősége. Amennyiben minden telefon újabb 2010-nél, és az operációs rendszerek újabbak Windows 98-nál, úgy a WPA2-PSK opciót válaszd, jelszónak pedig egy 10 karakternél hosszabb szöveget. Ezt a szöveget aztán megadhatod a családtagjaidnak és a barátaidnak, hogy ők is csatlakozni tudjanak a hálózatodhoz. Ha szeretnéd tesztelni a beállított routered, interneted sebességét olvasd el írásunkat.

Sebezhetőségek

A routerek miniatűr számítógépek, amik általában valamilyen egyszerű BSD vagy Linux alapú operációs rendszert futtatnak. Néhány száz MHz sebességű ARM vagy MIPS processzor van bennük, 16 vagy 32 MByte memória társaságában. Bár rendelkeznek alapvető biztonsági szolgáltatásokkal (primitív DDOS védelem, ICMP flood védelem) de ezek az eszközök maguk sem immunisak a sebezhetőségekkel szemben. Vannak vírusok, amik a routereket fertőzik meg, és bizonyos weboldalakat átirányítanak, jelszavakat lopnak, vagy megfigyelik a felhasználót. Ennek elkerülése érdekében érdemes rendszeresen ellenőrizni a router beállításait, hogy felfedezd az esetleges illetéktelen beállításokat.