Wifi sebesség problémái esetén nem érdemes egyből hardveres gondra gyanakodni. A wifi protokoll limitált. A wifi sebesség számos tényező miatt lassulhat. Ez a cikk részletezni fogja a leggyakoribb problémákat, és a megoldásokat. A wifi sebesség diagnosztizálása nem igényel specializált hardvereket vagy tudást. Néhány egyszerű és praktikus tanács megfogadásával a wifi sebesség a többszörösére tornászható, és az internet-élmény javítható.

 

wifi sebesség jelerősség

A wifi sebesség beállítása

Az operációs rendszerek alapból 54 megabit/sec sebességű Wifi kapcsolatot létesítenek. Amennyiben a wifi jel gyenge, mert a forrás messze van, érdemes kipróbálni kisebb jelsebességet is. Az alacsonyabb adatkapcsolati sebesség azt jelenti, hogy kevesebb lehet a zaj miatt elvesző csomag száma, és így a kapcsolat stabilabbá válhat. Ez nyerhet akár pár tíz métert is, és a kisebb jelsebesség is elegendő a megfelelő internet-élmény eléréséhez.

A wifi eszköz megfelelő elhelyezése

Ahhoz, hogy a wifi sebesség megfelelő legyen, át kell gondolni a Wifi router elhelyezését. Ezzel korábban foglalkoztunk már a wifi router beállítása cikkben. Fontos tudni, hogy a wifi router csupán néhány tíz méteren át képes jelet közvetíteni. Hogyha ezen távolságon belül betonfal, téglafal, vagy tömött bútorok tömkelege található, kapcsolati problémák léphetnek fel. Érdemes a folyosóra, a hátsó ablak mellé telepíteni a wifi-antennát, hogy a házban és az udvaron is lehessen netezni.

A wifi eszközök maximális sebessége

Az újabb Wifi szabványok jobb wifi sebesség elérésére képesek, viszont ez maximum akkor lehetséges, ha közvetlenül a Wifi eszköz mellett ülsz. Az elméleti értékek nem elérhetőek a gyakorlatban, inkább csak információt nyújtanak az eszköz skálázódásával kapcsolatban.

wifi sebességek táblázat

Két szobával távolabbról már csak 2-3 megabites wifi sebességet fogsz elérni bármelyik wifi-generációval. Viszont, ha csak egy szobával vagy arrébb, akkor segíthet az újabb generációs wifi-eszközre váltás, de csak akkor, ha nagyon régi eszközöd van.

Gyenge wifi sebesség laptopon

Ha laptopod van, és szokatlanul gyenge a wifi jel erőssége, az hardveres hibára utalhat. A wifi antenna a kijelzőbe van építve. Ha nincs jel, az azt jelentheti, hogy ez a vezeték megszakadt. Ez további hardveres problémák megjelenését vetítheti előre, például a zsanér eltörését, vagy a monitor szalagkábelének sérülését. Amennyiben ez a hiba jelentkezik, USB-s wifi segítségével lehet új életet lehelni a készülékbe.

Nagyobb wifi antenna

Nagyobb wifi antennával jobb jelerősség érhető el. A legtöbb wifi router csak saját antennával használható, csak a profi eszközök rendelkeznek cserélhető antennával. Léteznek kültéri wifi routerek is, amelyek 3 vagy több antennával rendelkeznek. Ezek az eszközök képesek arra, hogy ellássanak egy emeletet a panelházban. Áruk néhány tízezer forint, tehát akár otthonra is érdemes lehet egy ilyet beszerezni.

Wifi-vadász

Léteznek wifi-vadász, úgynevezett netvadász eszközök. Ezek az eszközök egy nagy, téglalap alapú antennával rendelkeznek. Főleg kamionosok és vidéki emberek használják őket. Segítségükkel akár a több száz méterre lévő wifi hotspotok is elérhetőek. Az eszközök használata nem igényel speciális hardvert, egyszerű USB aljzaton keresztül csatlakoznak. Áruk néhány tízezer forint.

Túl sok kapcsolat

Ha túl sok számítógép csatlakozik egy hotspothoz, akkor amellett, hogy ezek elvehetik az internetkapcsolat sávszélességét egymás elől, még egymást is bezavarják. Amennyiben túl sok wifi router található egymás vonzáskörzetében, a különféle kommunikáló eszközök megint csak megzavarják egymást.

A wifi routerek több frekvenciasávot támogatnak (data channel) amelyeket érdemes úgy beállítani, hogy ne legyenek egymással átfedésben. Ha van a szomszédban egy 1-es sávon működő router, a másik szomszédban egy 6-os sávon működő router, akkor neked érdemes a 3-mas sávra állítani a routeredet a maximális sebesség elérése érdekében.