Windows 10 boot usb készítése különböző ingyenes eszközök segítségével oldható meg. Először is, töltsd le a Windows 10 telepítőt a Microsoft oldaláról ( https://www.microsoft.com/hu-hu/software-download/windows10 ). A telepítő egy ISO fájl. Windows 10 boot usb is ezt az iso fájlt fogja tartalmazni. Az ISO fájlok tulajdonképpen nyers lemezképképfájlok, amik a DVD tartalmát tartalmazzák. Ezt az ISO fájlt nem elég felmásolni a lemezre, vagy a pendrájvra, hanem speciális módon kell kiírni.

Windows 10 boot usb készítése Linux alól

Amennyiben Linux operációs rendszered van, nincs szükség arra, hogy további speciális szoftvereket tölts le. Miután a Windows 10 telepítőt letöltötted a dd parancs segítségével másolhatod a pendrájvra a telepítőt. Fontos megjegyezni, hogy a folyamat minden adatot le fog törölni a pendrájvról! A parancsot úgy kell kiadni, hogy annak a célja a pendrájv eszközleírója legyen.

Például: dd if=/root/Asztal/windows10installer.iso of=/dev/sde (ha az sde a pendrájv eszközleírója).

Windows 10 boot usb készítése Windows alól

Windows alól a WinImage nevű ingyenes programot használhatod. Használhatod még a Microsoft egy beépített toolját, ami a Windows 10 boot usb tool névre hallgat. Az eszköz a https://www.microsoft.com/en-us/download/windows-usb-dvd-download-tool weboldalról tölthető le. A letöltést követően el kell indítani, ki kell választani az iso képfájt, és a pendrájvot, amire a telepítőt fel akarod másolni.

windows 10 boot usb hogyan

Hogyan tovább

Amikor készen van a Windows 10 boot usb pendrájvod vagy memória kártyád, elkezdheted a telepítést. Ahhoz, hogy USB-ről telepítsd a Windowst, olyan számítógépre van szükség, ami támogatja az USB-ről való bootolást. Ez a legtöbb mai laptop és asztali számítógép esetén is lehetséges. Ahhoz, hogy a Windows 10 boot usb meghajtóról induljon el, be kell lépni a BIOS/UEFI menübe, és engedélyezni kell ezt.

A BIOS és UEFI

A BIOS és UEFI rendszerbe a számítógép indulásakor lehet belépni. Néhány számítógép engedélyezi azt, hogy egy billentyű megnyomását követően kiválaszthasd, hogy melyik eszközről bootoljon be a számítógép. Ez tipikusan az F11 billentyű, vagy az ESC billentyű szokott lenni. Néhány gépen a DEL gomb, az F2, vagy az F1 segítségével lehet belépni a BIOS-ba. A boot eszközök menüjét megkeresve elő kell keresni a pendrájvot, és be kell állítani, hogy arról induljon a gép.

Legacy BIOS vagy UEFI eszköz

Néhány gépen csak legacy bios, vagy csak uefi+gpt módban lehet elindítani a Windows 10 usb eszközt. Ezt ki kell kísérletezni. Néhány gépen szükség lehet arra, hogy a pendrájvot CD meghajtóként ismertesd fel, ezt a pendrájv emulációjában kell beállítani. Amennyiben mindent sikerült helyesen beállítani, a pendrájvról fog a rendszer elindulni, és telepítheted az operációs rendszert. A pendrájv más gépeken is felhasználható lesz, nem csak azon, amelyen elkészítetted.

windows 10 boot usb miként csináljam

Régebbi Windows és régebbi gép

Régebbi Windowsot (pl Windows XP) csak CD-ROM emulációval lehet elindítani. Mivel a Windows XP megjelenésekor a legtöbb számítógép még nem tudott USB emulációt, ezért a Windows XP telepítője nincs felkészítve arra, hogy ilyen körülmények között is működnie kell. Előfordulhat olyan gép, amelyre ezzel a módszerrel csak Windows 7 vagy Windows 10 telepíthető fel. Bizonyos régebbi számítógépek és alaplapok, bár támogatják az usb bootolást, nem fogják látni a nagyobb pendrájvokat és memóriakártyákat. Bizonyos alaplapok csak 4 GByte-os méretű meghajtókat lesznek képesek a BIOS-ból kezelni. Ebben az esetben jó, ha kéznél van egy 4 GByte-os méretű pendrájv is.

Részben témába vágó írásunk a Windows 10 letöltéséről.