A Windows 10 csökkentett mód előhívása során egy hibaelhárító módba léphetünk. A csökkentett mód (angolul safe mode) a korábbi operációs rendszerekben is létezett. A Windows 10 csökkentett mód segítségedre abban, hogy egy nem megfelelően működő meghajtóprogramot, vagy automatikusan elinduló szoftvert eltávolíts. A Windows 10 csökkentett mód tehát egy olyan hibaelhárító mód, amelyre gyakran szükség lehet, ha egy szoftver vagy egy meghajtóprogram hibás működése miatt a Windows 10 nem indul el.

 

windows 10 csökkentet mód képernyője

 

A Windows 10 csökkentett mód aktiválása a számítógép bekapcsolását követően lehetséges. Amikor a számítógép elindul, meg kell várni, hogy a BIOS átadja a vezérlést az operációs rendszernek. A BIOS a számítógép azon rendszere, ami a bekapcsológomb megnyomását követően aktiválódik. Ez detektálja a számítógép meghajtóit, megjeleníti a számítógépben lévő memóriát, inicializálja a grafikus chipet. Amikor ez végzett, betölti az operációs rendszert a merevlemezről. A Windows 10 letöltéséről már írtunk korábban. Illetve arról is, hogy mi a Windows 10 minimum gépigénye.

Belépés a Windows 10 csökkentett módba

A Windows 10 csökkentett mód közvetlenül a Windows indulásakor hívható elő az F8 gomb megnyomásával. A gombot akkor kell meghívni, amikor először a Windows 10 indítására utaló üzeneteket tapasztalunk a képernyőn. A Windows 10 betöltése ekkor megszakad, és a fent bemutatott kimenetet fogja elénk tárni. Ebben a menüben kiválaszthatjuk a csökkentett módot, illetve más, egyéb speciális beállítások megadására is lehetőség van.

A harmadik menü

A harmadik menüt érdemes kiválasztani akkor, ha a grafikus kártya meghibásodott, vagy rosszul érzékeli a monitort. Ekkor a Windows alacsony felbontású módban fog elindulni, ami lehetővé teszi a megfelelő beállítások alkalmazását. Ha hibás a grafikus kártya, ennek a módnak köszönhetően néha akkor is használható marad a gép, és minimális munka elvégezhető így a számítógépen.

A hetedik menü

A hetedik menüt kiválasztva lehetőség van az egyedi gyártású hardveres eszközök üzemeltetésére. Ezt csak akkor válaszd ki, hogyha olyan hardveregységhez szeretnél illesztőprogramot telepíteni, ami igényli ezt a módot. Kis cégek által gyártott hardverek és egyedi hardverek használata esetén van szükség erre a módra, mert ezek az eszközök nem rendelkeznek aláírt meghajtóprogrammal.

A negyedik menü

A negyedik menüt alkalmazva magát a csökkentett módot kapjuk meg. Ebben nem lesz hálózat sem, így aztán a számítógépen módosításokat végezhetünk el anélkül, hogy valamilyen program kommunikálni tudna a külvilággal. Ez a mód hasznos lehet akkor, ha illetéktelenek fértek hozzá a számítógéphez, vagy ha vírus fertőzte meg a számítógépet, és azt szeretnéd eltávolítani. Meghibásodott meghajtóprogramot, vagy automatikusan induló szoftvert is eltávolíthatunk ennek a módnak a használatával.

Az ötödik menü

Az ötödik menü a csökkentett mód hálózattal történő futtatását teszi lehetővé. Ebben a módban a rendszer elég kevés drivert tölt be, így lehetőség van a hardveres hibák felderítésére, illetve minimális munka elvégzésére. Mivel a rendszer ilyenkor a driverek nagy részét nem tölti be, lehetséges a számítógép üzemeltetése például egy meghibásodott hangkártya, vagy USB port esetén is. A hardverhibák ellen természetesen ez a mód nem véd meg, tehát ha ilyen fordul elő, akkor az adott komponenst ki kell cserélni.

Csökkentett mód régebben

 

windows xp csökkentett mód

 

Már Windows 10 előtt is létezett csökkentett mód az operációs rendszerekben. A csökkentett mód és a csökkentett mód hálózattal a Windows XP operációs rendszerben is helyet kaptak. Funkciójuk hasonló volt, segítségükkel főleg a hibás drivereket lehetett eltávolítani. Manapság ritka az, hogy egy driver frissítést követően a számítógép elindulása meghiúsuljon, ezért a csökkentett módot ritkábban használják.

A csökkentett módot csak akkor használd, ha szükség van rá, mert ez a mód nem alkalmas arra, hogy rendeltetés szerűén használd az operációs rendszert.