Windows 10 frissítés után a számítógép operációs rendszere biztonságosabbá válik. A Microsoft hetente szokott egy-egy Windows 10 frissítés kiadására vállalkozni. A Windows 10 frissítése az újonnan megtalált sérülékenységeket javítja ki az operációs rendszerben. A Windows 10 frissítés – ellentétben a Linux-szal – csak magát az operációs rendszert javítja, a rajta található szoftvereket nem. Korábban már többször foglalkoztunk ezzel a témával: Alkalmazások frissítéseEzért ez a cikk a Windows 10 update menetét mutatja be általánosságban, más rendszerekre és konkrétumokra nem fog kitérni.

 

windows 10 frissítése matrix

 

A Windows 10 frissítés automatikus

A Windows 10 frissítés automatikusan megtörténik. A felhasználónak ehhez nem kell beavatkoznia, ugyanakkor letilthatja, ha nincs szüksége rá. Nem javasolt a Windows 10 frissítésének letiltása, mert ekkor a számítógép veszélybe kerül. Számos zsarolóvírus és megfigyelőprogram jobban terjed akkor, ha a Windows 10 frissítés nem lett megcsinálva. Ez azért történik meg, mert minden program – így a Windows 10 is – tele van hibákkal. A programozók sem tökéletesek, persze amikor kritikus hibákat fedeznek fel, akkor azokat megpróbálják javítani. A Microsoft a Windows 10 hibáit a Windows 10 frissítés segítségével igyekszik kiküszöbölni.

Problémák a Windows 10 frissítésekor

Ugyanakkor jó néhány irritáló jelenség is felütheti a fejét, amikor a Windows 10 frissül. Több esetben előfordult már, hogy a frissítés után bizonyos hardverek nem voltak hajlandók működni. Előfordult már az is, hogy a Windows 10 frissítéssel olyan rosszindulatú meghajtóprogram érkezett egy gyártó jóvoltából, ami egy bizonyos chip klónjait tönkretette. A dologból hatalmas botrány kerekedett, a Microsoft a szóban forgó gyártót kitiltotta a partnerprogramjából a szándékos károkozás miatt.

Automatikus újraindítás

A Windows 10 frissítés letöltését követően a rendszer újra szeretne indulni. A rendszer régebben gyakran a felhasználó interakciója nélkül frissítésbe kezdett, ám a Microsoft némileg finomhangolta a módszert. Mostanában a Windows általában újraindítás után alkalmazza a frissítéseket.

 

windows 10 frissítés online

 

Összehasonlításképpen a Microsoft rendszereinél sokkal fejlettebb Linux operációs rendszer alatt nincs szükség a rendszer újraindítására sem a frissítés előtt, sem utána. A Windows 10 naprakészen tartása viszont nem elhagyható, mert a Windows operációs rendszerek tele vannak súlyos sérülékenységekkel. Olyan sok hiba van a Windowsban, hogy minden héten frissíteni kell, különben a gép pillanatok alatt tele lenne vírusokkal.

Offline gépek esetén

Amennyiben a számítógép nincs internetre csatlakoztatva, és abba nincsenek napi szinten pendrájvok és idegen meghajtók csatlakoztatva, nem kell frissíteni. Nem érdemes a munkára használt számítógépeket frissíteni munkafolyamatok közben, mert nagyon kellemetlen lehet, ha egy program működése útközben megváltozik, és emiatt nem tudsz hatékonyan dolgozni. Amennyiben a munkafolyamat, amit a számítógépen végzel, értékes, akkor a számítógépet ne kösd rá az internetre. Legyen egy olyan számítógéped, amin csak dolgozol, és legyen egy olyan, ami tartalomfogyasztásra használsz. A Windows 10 frissítés a munkára használt számítógépen legyen ritka: csak akkor kösd az internetre a gépet, amikor a frissítést is megcsinálod.

Mi a számítógép funkciója?

Manapság a számítógépeket sokan luxus Facebook masinaként használják. A számítógépek funkciója elsősorban nem ez, hanem az, hogy dolgozz rajtuk. Ma már érdemesebb lehet a Linux operációs rendszert választani a munkára, mert annak a segítségével jobban lehet dolgozni. A Windows 10 is inkább tartalom-fogyasztói irányba ment el, és az Androiddal konkurál abban, hogy jobb web-élményt nyújtson. Miközben például gyártógépek vezérlésére, szimulációk futtatására, szerverfeladatokra a Windows teljesen alkalmatlanná vált. Lehetséges, hogy érdemes beszerezni további számítógépeket, és az egyiket munkára dedikálni, míg a másikat tartalomfogyasztásra használni.