Windows 10 gépigény (összehasonlítva a korábbi windowsok gépigényével) viszonylagosan túl magas. A korábbi Windows verziók gépigénye a megjelenéskor lehetővé tette az évtizedekkel korábban kiadott számítógépeken is a futtatást. A hivatalos Windows 10 gépigény összehasonlítva mondjuk a Windows 7 gépigényével, meglehetősen eltérő. Amikor a Windows 7 megjelent, már 4 GByte RAM volt az elterjedt, 2 GHz-es processzorral. Ennek ellenére az operációs rendszer képes volt működni akár 256 MByte RAM-mal, és 200 MHz-es processzorral is. Az új Windows 10 viszont már gondos, a hivatalos Windows 10 gépigény túl nagy.

 

windows 10 gépigény pc

 

A hivatalos Windows 10 gépigény

A Windows 10 összességében 2 GByte memóriát igényel, és 1 GHz-es processzort. A 32 bites változat hivatalosan csak 1 GByte memóriát igényel. Avatatlan szemlélő azt mondaná, hogy ez a Windows 10 gépigény nem túl nagy. A gond az, hogy a hivatalos Windows 10 gépigény esetén ez nem azt jelenti, hogy az operációs rendszer ezen a rendszeren már tökéletesen gördülékeny lesz. A Windows 10 már önmagában is el fog fogyasztani körülbelül 1,6 GByte memóriát, és egy 1 GHz-nál lassabb processzoron már akadni fog a felhasználói felület.

Korábban nem volt ilyen

Például a Windows 7, a Windows XP, vagy akár a Windows 98 esetében is azt jelentette a gépigény, hogy az ott meghatározott gépen tökéletesen fog működni az operációs rendszer. Windows 98 esetén 24 MByte RAM-ot és 66 MHz-s processzort javasolt a Microsoft, de az operációs rendszer használható maradt akár 12 MByte RAM és 33 MHz-es processzoron használva is.

A Windows 10 túl lassú

Ezzel szemben a hivatalos Windows 10 gépigény teljesen hamis benyomást kelt. Például a Windows 10 már a hivatalos minimum gépigény megléte esetén is szinte teljesen használhatatlan. Ha nem SSD-ről, hanem merevlemezes meghajtóról futtatják egy 1 GHZ-es processzor kíséretében, a Windows 10 elindítása akár 5-10 percig is eltart. A Windows 10 teljesen használhatatlanul fut egy olyan számítógépen, amely nem a legújabb generációs hardvereket tartalmazza. A start menü felhozása is akár több másodperces gondolkozásra kényszeríti a gépet. Ám még ott is további másodperceket kell elvesztegetnünk, mire reszponzívvá válik, és elindíthatunk egy programot.

A Microsoft olvadó piaci részesedése

A Windows 10 megjelenésével a Microsoft piaci részesedése rohamos olvadásba kezdett, és mára már az Android alá süllyedt. A Microsoft Windows 10 gépigény az Android gépigényével összehasonlítva sokkal nagyobb. Például az Android jól elfut egy mobiltelefonon 512 MByte RAM és 1 GHz-es processzor társaságában is. A Windows szakított azzal a hagyományával, hogy a korábbi számítógépeken is jól fusson. Például a Windows 7 még futtatható volt akár egy 200 MHZ-es Cyrix alapú számítógépen is, a Windows 10 már egy Pentium 4-en is teljesen használhatatlan. Ezzel szemben Intel Atomos gépekbe például általában nem is lehet 2 GByte RAM-nál többet belerakni, ezért a Windows 10 azokon a gépeken teljesen használhatatlan.

 

wondws 10 gépigény laptop

 

Miért ilyen nagy a Windows 10 gépigény?

A Microsoft a Windows 7 megjelenése után irányt váltott. A Windows 8 és a Windows 10 már nem munkaeszközök. A Windows 10 egy tartalomfogyasztó operációs rendszer, amelyet arra terveztek, hogy az internetet lehessen vele böngészni, és játszani lehessen rajta. A Windows 10 tulajdonképpeni elgondolása hasonlít az Apple Mac OSX alapú gépekre, és célja, hogy luxusinternetezős operációs rendszereket fejlesszenek ki. Hogy ezt a célt elérjék, eldobták a jó kompatibilitásra és gépigényre vonatkozó célkitűzéseket. A Windows 10, a Windows 8, vagy az OSX alkalmatlanok munkára, ezt a területet már évek óta a Linux tölti be.

Nem érdemes Microsoft Windows alapú rendszereket futtatni

Egy átlagos, néhány éves számítógépen a Windows elhasznál szinte minden erőforrást és memóriát a saját maga futtatására. Nem marad elegendő RAM ahhoz, hogy a böngésző és az Office párhuzamosan futhasson megfelelő sebességgel. A Windows 10 nem futtatható élvezetesen olyan gépeken, amelyekben nincs legalább 4 GByte RAM, ezzel szemben a Linux remekül futtatható már olyan gépeken is, amelyekben csak 512 MByte RAM található. Ha valaki Windows 7-et használ a számítógépén, érdemes a Windows 10 telepítésének gondolatát teljesen elvetni.

Kapcsolódó cikkünk: https://okosnagyi.hu/windows-10-letoltes