Windows 10 letöltés nélkül nem tudjuk újra telepíteni az operációs rendszert. A Microsoft weboldalán a windows 10 letöltés menüpontban letölthetjük a Windows 10 operációs rendszert. A Windows 10 letöltés tulajdonképpen egy iso fájl letöltését jelenti, amely a számítógépen bebootolható. Ez a cikk nem magával a telepítés folyamatával nem fog foglalkozni, magát az adathordozó beszerzését és kezelését mutatja be. A Windows 10 letöltés egyszerűnek hangzik, hisz ezt ingyenesen megtehetjük. Vannak viszont olyan buktatók, amik az egész problémát elszabotálják nekünk.

 

windows 10 letöltés dvd

Windows 10 legálisan

Ha az operációs rendszer elszállását követően akarjuk a Windows 10-et újra telepíteni, akkor valószínűleg már nem tudjuk legálisan újra telepíteni a rendszert. Ahhoz, hogy legális maradjon a Windows 10 letöltés és telepítés után is az operációs rendszer, először egy termékkulcsra van szükség. Egyes számítógépgyártók szerződésben állnak a Microsoft-tal, és így rátelepíthetik a számítógépiekre. A termékkulcsot ma már nem matricázzák rá a számítógépekre, és más módon sem adják a felhasználó tudtára, hogy mi az.

 

windows 10 letöltése kulcs

A korábbi operációs rendszerek esetén még matricán adták át a termékkulcsot.

Néha adnak visszaállító-partíciót, aminek a segítségével újra lehet telepíteni az operációs rendszert anélkül, hogy külön le kellene tölteni. Viszont, ha minden elszáll, akkor nincs más megoldás, mint a Windows 10 letöltés. Sajnos ez viszont nem lesz legális akkor, ha előtte nem szerzed be a gépedhez kapcsolódó termékkulcsot. Ezt akkor kell megtenni, amikor még működőképes az operációs rendszer. Miután elszállt, erre nincs lehetőség. Ha regisztráltál egy felhasználónevet a Microsoftnál, és ezt használod az új rendszerhez is, abban az esetben az új telepítés is legális marad. Veszélyes jégen jár a Microsoft: egyértelműen, ránézésre nem lehet megállapítani azt, hogy az adott gépen futó Windows operációs rendszer legális -e.

 

windows 10 letöltés microsoft

A letöltés megkezdése

A Microsoft weboldalán, a https://www.microsoft.com/hu-hu/software-download/windows10 linken keresztül érhető el a Windows 10 letöltés. Itt a legfrissebb változatot kell egy lenyíló listából kiválasztani. Függően attól, hogy magyar, vagy angol változatot használsz, a hungarian vagy az english változatot kell kiválasztani. A letöltési linkek a weboldalon 24 óráig élnek, ezért olyan internetkapcsolatra van szükség, ami ennél hamarabb képes ezt letölteni. Az operációs rendszer mérete kicsivel nagyobb, mint 3,9 Gbyte, így érdemes legalább egy 1 MBit/sec sebességű internetkapcsolattal megkezdeni a letöltést, hogy néhány órán belül véget érjen a folyamat. A Windows 10 letöltés befejezését követően egy ISO kiterjesztésű fájl az eredmény, amelyet DVD-re, vagy pendrájvra kell szakszerűen kimásolni. A másolás itt nem magának a fájlnak a lemásolását jelenti, az ISO fájl nem más, mint a lemez adatainak nyers kivonata, amelyet byteról bytera kell speciális módon a meghajtóra másolni.

Ha már megvan az ISO

DVD-re kell írni a Windows 10 letöltést, ehhez Windows operációs rendszer alatt jobb gombbal az ISO gombra kell kattintani, és ott kiválasztani a képfájl lemezre írása opciót. Ennek a megnevezése operációs rendszerenként eltér, verzióról verzióra, nyelvről nyelvre. Előtte kell az írható lemezt a DVD meghajtóba helyezni. A kiírás folyamata eltart körülbelül fél óráig. Ezt követően újra kell indítani a számítógépet, majd bemenni a számítógép BIOS-ába. A BIOS a számítógép alapprogramja, ez indul el közvetlenül a számítógép bekapcsolása után. A beállításaiba DEL vagy F2 gomb megnyomásával mehetünk be. A boot sorrendet kell megkeresni, és megbizonyosodni róla, hogy a DVD meghajtó (Optical drive) előrébb található a listában (boot order), mint a merevlemez. Újraindítás után a telepítő program fog elindulni a DVD-ről.

Telepítés pendrájv segítségével

Bár a Windows 10 letöltés mérete 3,9 GByte, így arra következtethetne az ember, hogy egy 4 GByte méretű pendrájv elégséges lesz. Ez nem így van, ugyanis a 4 GByteosként eladott pendrájvok fizikai mérete általában csak 3,7 GByte, a gyártók ugyanis nem 1024-es szorzóval számolják a MByteokat. Ezért aztán 8 GByte méretű pendrájv vagy memóriakártya kell ahhoz, hogy a fájlokat el tudja tárolni.

 

windows 10 letöltés pendrive

 

A 4 GByte méretű pendrájv túl pici.

A pendrájvra másolás egy kicsit más. Ebben az esetben UEFI támogatás szükséges a Windows telepítő elindításához. Meg kell győződni arról, hogy a pendrájvon lévő partíció típusa FAT32. A Start menüben a lemezkezelőt (angol nyelven Disk Management) kell elindítani. Itt le kell törölni a régi fájlrendszert a pendrájvról, és létre kell hozni egy új, FAT32 típusú fájlrendszert. A fájlrendszer mindenképp bootolható legyen. Ha ez megvan, hagyományos módon át kell másolni minden adatot egy Windows 10 telepítő lemezről. Ha az nincs, akkor az .ISO fájlt virtuális meghajtóként kell csatolni, és arról kell az összes fájlt átmásolni. Amikor a számítógép elindul, akkor ki kell választani a boot menüben (általában F12) a pendrájvot. Ezt követően elindul a telepítés ugyanúgy, mintha DVD-ről történne.

 

windows 10 letöltés monitor

 

Problémák a Windows 10-el

A Windows ma már nem a legjobb választás. Kizárólag játékosok számára ajánlott a Microsoft operációs rendszerének használata. A Windows 10 bizonyos változatai reklámokkal fognak szórakoztatni a Start menüben. A leütött billentyűket, böngészési előzményeket, jelszavakat, rendszerben használt titkosító kulcsokat a Microsoft áttölti a saját szerverére, és átadja az amerikai hatóságoknak. A Microsoft operációs rendszerei komoly környezetben ma már nem használhatók. A Windows nem csak, hogy megfigyeli a felhasználót, de más problémák is adódnak vele. Az operációs rendszer nem gördülékeny, elindítása több mint egy percig tart. Amíg teljesen betölt, az 2-3 percet vesz igénybe mind hagyományos merevlemezzel, mind SSD-vel.

Minőségi gondok a Windows-al

A Windowsos programok egyre nagyobb hányadát írják programnyelvek helyett szkriptnyelvekben, például C#-ban, Javaban, Pythonban. Ezek a programok nem fordulnak le natív bináris fájlokra, ezért a teljesítményük 80-90%-kal lassabb, mint a C vagy C++ nyelven megírt társaiké. Lassúak, lassan indulnak. Windowsra már rendes torrent kliens sincs, a legnépszerűbb torrent kliens kriptopénzeket bányásztat a számítógépeden, és bal oldali sávjában reklámokat mutogat. A Microsoft operációs rendszerei ma már nem használhatóak fel rendesen sem irodai, sem általános célú munkára. Ezzel a Microsoft is tisztában van, ezért lehet ma már letölteni ingyen az operációs rendszert. A fent említett licencproblémák miatt abban sem lehetünk teljesen biztosak, hogy a számítógépen futó változat egyáltalán legális -e.

Linux

Egy Debian Linux ma már jobb választás egy Windowsnál. LXDE felületet használva az operációs rendszer néhány másodperc alatt betöltődik, és több többszörösen gyorsabb, mint a Windows. A megfelelő irodai és végfelhasználói programok teljesen ingyenesek rá, és nem jelenítenek meg reklámokat. A Debian Linux ingyenesen és szabadon felhasználható és telepíthető. A telepítés menete megegyezik a Windows telepítésének menetével, jobb minőségi programok érhetőek el rá, miközben kevesebb erőforrást használ. Aki szeret játszani, annak a Linux nem ideális, mert kevesebb játék van rá. Minden másra viszont egyértelműen jobb választás, a komoly munkától kezdve az irodai felhasználáson át az otthoni szórakozásig. A vírusoknak szintén ellenállóbb, és akár 15 éves számítógépeken is gördülékenyen fut.

Végszó

A Windows 10 letöltés ingyenes, azonban az ingyenességnek ára van. Amennyiben nem rendelkezel termékkulccsal, az operációs rendszer elveszíti jogtisztaságát. A Windows operációs rendszer ma már lassú, nagy, a programok minősége nem kielégítő. A Debian Linux egy jobb alternatíva, amely szintén ingyenesen elérhető. A Windows 10 letöltés egyáltalán nem javasolt, mert professzionális munkára csak korlátozottan alkalmas. A Microsoft piaci részesedése folyamatosan csökken, érdemes ezért inkább a Linux irányába tekinteni, amely minősége ma már magasabb szintű. Arról is írtunk már, hogy milyen eszközt válasszunk internetezésre. Tablet, telefon vagy laptop?