Windows Defender kikapcsolása nélkül nem futtathatók bizonyos programok. A Windows Defender a Microsoft beépített vírusírtó és tűzfalprogramja. A célja az, hogy a számítógépet alapvető védelemmel lássa el a támogatásokkal szemben. A Windows Defender kikapcsolása nélkül viszont nem fognak bizonyos speciális programok elindulni. Amennyiben vírusírtó vagy tűzfalprogramot telepítesz, úgy a Windows Defender kikapcsolása automatikusan végbemegy.

 

windows defender kikapcsolása hogyan

 

A Windows Denfender kikapcsolása a start menüből

A Windows Defender kikapcsolása a Start menüre kattintva, ott a Windows Biztonsági beállításait kiválaszthat lehetséges. Itt a vírusellenőrzés fület kiválasztva leállítható a valós idejű védelem. A védelem lekapcsolása némi teljesítménynövekedéssel is járhat. A szoftver helyett érdemes kipróbálni egy másik vírusirtó programot, ilyen például az Avira ( https://www.avira.com/ ), vagy az AVG ( https://www.avg.com/en-us/homepage#pc ). Mindenképpen az ingyenes változatot válaszd ki, különben később meg kell majd vásárolnod.

Történeti áttekintés

A Windows Defender kikapcsolása a régebbi Windowsokon nem lehetséges, hiszen azokhoz nincs is Windows Defender. Kétezres évek vége felé vetődött fel a Microsoftban a Windows Defender létrehozásának gondolata. Az XP első változatai semmilyen módszert sem kínáltak a biztonsági szoftverek használatára. Természetesen léteztek vírusirtók és tűzfalak ezekre a rendszerekre is, de az operációs rendszer nem rendelkezett egy integrált környezettel ezen megoldások kezelésére. Később a Windows része lett az, hogy képessé vált felismerni a feltelepített vírusirtókat és tűzfalakat, majd ezeket a felhasználó felé monitorozni. Ezt követően következő lépés gyanánt megjelent a Windows Defender, mint integrált vírusirtó.

Kezdeti nehézségek

A Microsoft már korábban is rendelkezett vírusírtó szoftverrel, már a 90-es években is volt Microsoft által írt vírusirtó. Ezek a DOS-os programok mindössze néhány ezer vírus felismerésére voltak képesek. A fejlesztés ezt követően leállt, majd az ezredforduló után indult újra. A Windows Defender jó néhány évig nagyon gyenge volt, szinte semmilyen vírust sem volt képes észlelni. Később ez némileg megváltozott, és legalább a legelterjedtebb, legnagyobb veszélyt jelentő vírusok ellen felkészítették. Természetesen a védelem csak akkor működik, ha a frissítések napra készek.

A Windows Defender zavaró tényező

Bizonyos esetekben a Windows Defender zavaró lehet. Ilyen lehet az, hogyha sok futtatható állományt kell letölteni a számítógépre, és ezeket futtatni. Előfordul, hogy a vírusírtó programok bizonyos alkalmazásokat tévesen vírusnak érzékelnek. Ezekben az esetekben a vírusirtó gyakran szó nélkül letöröli az adott alkalmazás futtatható állományait. Hogy ez ellen a bosszúság ellen védekezhess, a Windows Defender kikapcsolása elengedhetetlen.

 

windows defender kikapcsolása vírusok

 

A Windows Defender kikapcsolása szervereken

A Windows Defendert érdemes kikapcsolni szervereken. Ha a felhasználók adataiba a Windows Defender beletöröl, vagy a különféle szolgáltatásaik működését akadályozza, az nagy visszatetszést szülhet. Fontos megjegyezni, hogy a Windows ma már alkalmatlan komoly szervercélok elérésére, és szerverkörnyezetben inkább Linuxot használnak.

Mikor van értelme meghagyni?

A Windows Defendert akkor érdemes meghagyni a gépen, ha a felhasználó semmi mást nem csinál, csak internetezik. Ha a felhasználó nem tölt le, és nem futtat semmit, akkor a Windows Defender nem válhat zavaróvá, hanem ehelyett egy általános védelmet nyújthat a rendszer számára. Lehetséges, hogy a vírusok terjedését nem lesz képes megakadályozni, de bizonyos esetekben figyelmeztetheti a felhasználót a problémára.

Vírusfertőzés esetén érdemes a számítógépet teljesen újratelepíteni. A fontos adatokat mentsd ki, majd törölj le minden adatot a számítógépről, és telepítsd újra teljesen. Amennyiben a számítógépen nem tárolsz fontos adatokat, abban az esetben gondolkodás nélkül formázd le a gépet, és telepítsd újra az operációs rendszert. A vírusok ellophatják a jelszavaidat, a profiljaidat, a személyes adataidat!