zene konvertáló kazettaZene konvertáló sokféle létezik. Ez a cikk általánosságban mutatja be ezeket a programokat. A zene konvertáló ami ebben a cikkben szerepelni fog, az az ingyenes Audacity. Az Audacity zene konvertáló program létezik Windows és Linux alá is, és lehetőséget ad a zenék bizonyos fokú átszerkesztésére is. Itt szerkesztés alatt például a hangerő változtatására és részek kivágására kell gondolni, nem pedig zene létrehozására.

Az Audacity zene konvertáló, csak úgy, mint a többi hasonló zene konvertáló, több formátumot is támogat. Az egyik legnépszerűbb hang formátum az mp3. Az Audacity ezt képes megnyitni, és kimenteni. A másik népszerű zeneformátum az ogg fájlformátum. A zene konvertáló alkalmazások nagy része képes ezt is kezelni. A régi, tömörítetlen zene formátum pedig a wav, később elkezdett elterjedni a flac is, ám annak a terjedése valamiért megállt.

Az MP3 tündöklése

Az MP3 volt az első elterjedt tömörített zene formátum, amelyet a zene konvertáló és lejátszó programok is széles körben használtak. Az MP3 többféle bitrátát támogat, a legalacsonyabb minőségű elterjedt mp3 a 128 kilobit/sec-es adatrátát használja. Akinek ez nem elég, az használhat 160 kilobit/sec, vagy akár 256 kilobit/sec-es változatot is. A zene minősége nem javul számottevően, ha ezeket a magasabb minőségű formátumokat választod ki, viszont a fájlméret sajnos igen.

Az OGG az MP3 kihívója

Az OGG hasonlít az MP3-ra. A bitráta itt is állítható, és némileg jobb minőséget eredményez 160 kilobit/sec bitráta mellett mint az MP3. Ennél nagyobb bitrátát ennek sem érdemes beállítani, mert itt is inkább csak a fájlméret fog növekedni. A kétezres években az mp3-mal volt még további probléma is: a formátumot szabadalmaztatták. A konzorcium jogdíjat követelt a formátum használatáért, ezért ennek alternatívájaként megjelent az ingyenes és jobb minőséget adó ogg formátum.

A tömörítetlen Wav és FLAC

A wav formátum a Windowssal egy időben jelent meg, ez egy tömörítetlen formátum volt, amelyet szinte minden zene konvertáló  ismer. A wav fájlok több frekvenciát támogatnak (például 22025 vagy 44500 hertz), 8 vagy 16 bites bitmélységgel is képesek a zenét leképezni. Ennek a fejlettebb változata a flac, amely tömörített, viszont veszteségmentes tömörítést használ, és több hangcsatornát, nagyobb frekvenciát és bitmélységet is támogat.

 

zene kovertáló ogg mp3

 

Mit érdemes választani?

Az Audacity zenekonvertáló program ismeri az összes fent ismertetett formátumot. Megnyitás után a fájl menüpontra kattintva a hang exportálása menüt válaszd ki. Az mp3 vagy az ogg fájl konvertálása a zene hosszától függően néhány másodpercet fog igénybe venni. Amennyiben a lejátszó eszköz támogatja, érdemes inkább az ogg formátumot választani. Legördülő listából választható ki a formátum, amelybe menteni szeretnél. Régebben a konvertáló programokban a beállítások bő választéka állt rendelkezésre a kimenet finomhangolására. A finomhangolására ma már nincs lehetőség, csak olyan egyszerű beállításokat lehet megadni például egy csúszkán, hogy a fájlméretet vagy a minőséget szeretnéd -e előtérbe helyezni.

Ma már nincs értelme

A legtöbb eszköz ma már tudja az ogg és az mp3 formátumot is, ezen két formátumon kívül más formátummal szinte már nem is találkozni. Témába vágó cikkünk arról, hogyan lehet online videókból mp3-mat konvertálni.