Zene vágó program bemutatására már sor került az oldalunkon. Igaz, akkor csak a konverter funkcióját ismertettük ennek a programnak. A legismertebb zene vágó program az Audacity névre hallgat. A korábbi cikkünk, amiben először említettük az Audacity-t, itt érhető el: https://okosnagyi.hu/zene-konvertalo-programok. Az Audacity egy teljesen ingyenesen letölthető, nyílt forráskódú program. A program létezik Windows és Linux operációs rendszerre is. A program képes zenét felvenni, vágni, és konvertálni is. Ez a sokrétű zene vágó program megfelelő arra, hogy egy átlagember minden igényét kielégíthesse.

 

zene vágó program melyik a jó

Az Audacity és az első benyomások

A zene vágó program az https://www.audacityteam.org oldalról tölthető le. Linux alatt az apt-get install audacity parancs segítségével telepíthető. A program nem igényel többet néhány száz MByte szabad memóriánál, és nem igényel különleges hardverkörnyezetet sem. A program könnyű, megjelenése egyszerű. A hang betöltését követően a hanghullámot oldalirányban jeleníti meg. A zene vágó program a hanghullámot balról jobbra rajzolja ki, itt aztán ki lehet jelölni a zene bizonyos részeit. A kijelölt részeken aztán műveleteket lehet végezni.

Kivágás és beillesztés

A zene vágó program a szerkesztés menüjében lehet a zenéből részeket kivágni, vagy oda hozzáadni. Amennyiben nem sikerült tökéletesen a vágás, úgy vissza is lehet vonni a műveletet. A kijelölt zenedarabokat ki lehet másolni, és be lehet illeszteni. Több sávot is létre lehet hozni, sávokat szét lehet vágni külön hangcsatornákká, vagy a hangcsatornákat vissza lehet alakítani sávokká. A szerkesztés elég gyors, gyakorlatilag azonnal végrehajtóik.

Effektek

Hanghatásokat és effekteket is rá lehet illeszteni a zeneszámra. Például, ha a zeneszám túl hangos, vagy túl halk, akkor növelni lehet a hangerőt. Növelni lehet vagy csökkenteni lehet a lejátszás sebességét. Az effektek vonatkozhatnak az egész fájlra, vagy vonatkozhatnak csak a kijelölt szakaszokra is. Lehetőség van hagyományos visszhang és torzítás effektek alkalmazására is. A hangeffekteket is vissza lehet vonni, úgyhogy többféle módszerrel lehet kísérletezni a kívánt hatás eléréséhez.

 

zene vágó program az audacity

Zajszűrés

A zene vágó program rendelkezik zajszűréssel is. A zajszűréshez először ki kell jelölni egy zajos mintát. A mintát aztán a program analizálni fogja. Ezt követően ki kell jelölni az egész fájlt, és alkalmazni a zajszűrést. A zajszűrés elég jól szokott működni, de néha kiszűr olyan hangokat is, amiket nem kéne. Ennek hatására többszörösen is érdemes próbálkozni, és más helyeken felvenni a zajmintát. A zajszűrés sokszor a torzításig exponált hanghibákat is segíthet kiküszöbölni.

Klasszikus effektek

Az Audacityben elérhetőek olyan klasszikus effektek is, mint a visszafele lejátszás. A hangot lassítani vagy gyorsítani lehet a pith megtartása mellett is, amely nightcore típusú remixek elkészítését is lehetővé teszi. A program, bár nem zene szerkesztésre készült, segíti a zene utószűrését. Utólag effekteket lehet a zenére ráilleszteni, oda nem illő részeket eltávolítani belőle, vagy hozzáadni olyanokat, amik kimaradtak.

Támogatott formátumok

Az Audacity zene vágó program támogatja a wav, az mp3 és az ogg formátumokat. Ezeket a formátumokat meg tudja nyitni, és képes is őket kimenteni. Van egy natív formátuma is, amelyben a félkész műveket lehet elmenteni. Amennyiben veszteségmentesen szeretnéd a zenét lementeni, úgy a .wav formátumot kell alkalmaznod. Az mp3 és ogg formátumok kimentése egy kicsit lassabb, lassú gépen eltarthat akár egy fél percig is kimenteni egy 4-5 perces zeneszámot. A program sajnos nem képes hatékonyan kihasználni a több magos számítógépeket.